Varumärkesstrategi. Grunden till det hela.

Framgångsrika varumärken gör livet enklare. Tänk Google, IKEA, eller till och med McDonalds. De bryter igenom bruset genom att leverera vad människor vill ha, när de vill ha det, utan krångel. De gör det enkelt att välja deras produkter eller tjänster. Och genom att förenkla kundupplevelsen i en komplex värld, bygger de relationer och vinner kundlojalitet.

Men att förenkla kan vara svårt. Speciellt när verksamheten växer eller när varumärket nått en större publik, för då tenderar företagets interna värld att bli allt mer komplex. Vilket inte sällan drabbar kommunikationen.

Starka varumärkesupplevelser kräver nämligen fokus och kontinuitet. Trots att omständigheterna är komplexa i kulisserna bakom scenen, måste rösten i strålkastarljuset vara kristallklar. Och framförallt – den måste skapa nyfikenhet och väcka varma, positiva känslor.

Vad ingår i en varumärkesstrategi?

Dagens konsumenter köper inte varumärken. De ansluter till dem. De vill känna att varumärket förstår och fyller deras behov och brinner för att göra livet lite bättre. Därför hämtar varumärkesarbetet alltid kraft från kundens verklighet.

Därmed blir sådant som syfte och värderingar, minst lika viktigt som kvaliteten på tjänsterna och produkterna (som tenderar att bli allt mer lika). Ofta finns mycket av det här på plats i en organisation. Men inte alltid. Och ibland är det inte tydligt formulerat, så att alla medarbetare kan ta del av det.

En varumärkesplattform sätter skärpan på ditt varumärke. Definierar vad som gör det unikt, ger alla medarbetare ett gemensamt perspektiv och samlar de viktigaste verktygen för att presentera varumärket för omvärlden.

I en varumärkesplattform som vi tar fram tillsammans kan till exempel ingå:

 • SWOT (Styrkor, svagheter, möjligheter och hot)
 • USP (Unika säljfördelar)
 • Målgrupper och/eller personas
 • Vad kunderna ska veta, känna och göra
 • Syfte
 • Vision
 • Kärnvärden/värderingar
 • Varumärkespersonlighet
 • Positionering
 • Varumärkeslöfte
 • Huvudbudskap
 • Budskapshierarki

Så här jobbar jag

Varje kund, varumärke och uppdrag är unikt. Men det börjar alltid med vi gemensamt skaffar oss insikter om företagets nuläge och dina kunders behov.

Tre viktiga uppstartsfrågor är:

1) Var står ni idag? 2) Vart vill ni? 3) Vad står i vägen för att ni ska nå dit?

Beroende på svaren, så kan vi tillsammans forma en karta för utveckla en varumärkesstrategi. För mig finns det inget egenvärde i att täcka in allt som ingår i en komplett varumärkesplattform, utan syftet är att ringa in det som har mest praktisk betydelse för ditt företag just nu och för det specifika uppdraget. Målet är få saker och ting att hända med större precision och effektivitet än tidigare.

Varumärkesstrategin lägger grunden för nästa viktiga steg i kommunikationsarbetet: Den kreativa paketeringen och aktiveringen.

Psymbol_transparent_background

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s