Bakgrund

Nyfiken på Petur Olafssons bakgrund? Då kan du antingen scrolla ner eller ladda ner. Texten här nedanför, inklusive kontaktinfo, finns även som nedladdningsbar pdf på slutet av sidan

Anställningar och uppdragsgivare

Smile Reklambyrå

images.png 1995-1999 Unknown-1.png Estrella / Expert / Leni / Serla / Old El Paso   

Smile Reklambyrå blev min skola i reklam, men framförallt i retailmarknadsföring. Många av våra kunder sålde sina produkter i landets livsmedelsbutiker. Vi var huvudbyrå för Estrella, där vi gjorde allt från säljpresentationer till butiksmaterial och reklamfilmer. För Expert, som då var en av landets största elektronikkedjor, gjorde vi DR och butiksmaterial. Många roliga kampanjer. Många butiksvippor. Många sena kvällar. Många härliga kollegor.

Tactica

images.png 1999-2001 Unknown-1.png Estrella / Expert / Leni / Lambi / Kockens Kryddor / Varma Koppen / Milda / Blå Band / Bong Soppor

Smile blev uppköpt av Tactica, en nordisk byråsammanslutning med säte i Finland. Spännande att för första gången arbeta med nordiska kollegor i några projekt. Här fortsatte jag även att utveckla min kunskap om s.k. action marketing. Van den Bergh Foods blev en stor kund. Med Milda Matprat föregick vi social media, genom att kunderna kunde ringa in och ställa sina frågor om matlagning.

SCP Grey

images.png 2001-2003 Unknown-1.png Varma Koppen / Milda / Slotts / Malaco Leaf  / Ostindiefararen Götheborg / GB Glace / Greta Garbo – The Musical / Domaine De Calet

När Tactica-nätverket upplöstes, så tog jag och mitt team med oss några av kunderna till SCP Grey. Skillnaden var stor. Plötsligt var jag på ett stort kontor som ingick i världens största reklambyrånätverk. Här fick jag ta mig an helt nya utmaningar med helt nya förutsättningar. Ostindiefararen Göteborg var ett ideellt drivet, lätt galet projektet. Vårt arbete bidrog till att fartyget byggdes och sjösättes – kul att få göra många helsidor i G-P med (nästan) helt fria händer. Greta Garbo – The Musical var en nyskriven musikal med bl.a. Dan Ekborg och Petra Nielsen i rollerna. Jag skrev långa texter om uppsättningen och Garbo i programmet. Men det hjälpte inte. Svikande publiksiffror sänkte projektet.

Trigger/Momentum

images.png 2003-2010 Unknown-1.png GB Glace / Microsoft Home and Entertainment (Xbox och spel) / SCA (Libresse, Tena) / Svenska Spel (Vegas) / Carlsberg / Durex / Sveriges Annonsörer / Lantmännen / Volvo Finans / Perfetti Van Melle (Chuba Chups) / Continental

Mitt team värvades till Trigger/Momentum och vi fick med GBG Glace som kund. Med Microsoft som kund fick jag på allvar arbeta med varumärkesbyggande och kampanjarbete på nordisk nivå. Vid lanseringen av spelet Halo 2 köpte vi förstasidan av Metro i nordens största städer med fejkade nyheter om rymdinvasion i respektive stad. Debatt utbröt i radio och tidningar – ”får man göra så här?”. Durex var en annan spännande kund, där vi flyttade fram positionerna för hur man talar om sex med unga. På sajten Durex City gav vi råd och tips på ett lekfullt sätt.

DurexCity2.jpg

PS Communication (frilans)

images.png 2009-2012 Unknown-1.png Comviq / Euromaster / Lambi / Stabburet (Orkla Nordics) / Grandiosa / Katrin / Stenasfären / Riis Bilglas / Volvo Cars / Knauf Insulation / Skånetrafiken / Swegon / Vileda / Serla / Bravo (Skånemejerier) / GP

Ett nytt kapitel började på PS Communication. Här var det främst inrikting på events, men jag ingick i ett team som främst arbetade med annan marknadsföring. För Euromaster skrev jag en nordisk varumärkesplattform, baserad på insikter från omfattande research ute på däckverkstäderna. Reklamfilm, radioreklam och en ny webbsajt blev resultatet. Jag arbetade mycket i Norge med både bilglas och mat. Och så var jag med och tog fram en omfattande retailstrategi för nya Comviq. Den rullade ut samtidigt som kioskägaren Karim blev varumärkets nya ansikte utåt. Från pitchen till lanseringen arbetade jag i ett team som var baserat på PS Stockholmskontor. Tog flyget GBG-STHLM nästan dagligen. En slitsam, men väldigt rolig och utvecklande tid.

Valentin & Byhr (frilans)

images.png 20012-2015 Unknown-1.png UD Trucks / Santa Maria / Swedish Match / Holmgrens Bil 

Min tid på Valentin & Byhr präglades av UD Trucks. Ett minst sagt utmanande uppdrag; att relansera och ompositionera ett japansk lastbilsvarumärke på en global marknad. Kunden var ett anrikt företag i Tokyo, numera ägt av Volvo Group. Vi var ett relativt litet team som tog fram en ny varumärkesplattform, kommunikationsstrategi, kommunikativt innehåll och ett helt nytt grafiskt uttryck. Vi genomförde flera stora lanseringsevent i Asien. Producerade filmer, bilder, spel, tryckt material, interaktiva digitala lösningar, musik, 3D projektioner, presentationer och planer. Extremt mycket jobb. Extremt lärorikt. Men framförallt var det en kulturell utmaning på flera plan.

Valentin & Byhr vann pris på Event Technology Awards i Las Vegas för “Best Combination of Event Technologies B-to-B” för lanseringen av Quester i Bangkok.

The Bond Communication

images.png 2015-2020 Unknown-1.png Estrella / Volvo Trucks / Nevs / Patriam / Qualisys / Serla / Semrén & Månsson / Sjöstaden Alingsås / Sparbankerna / Harrys / Milega 

Som kreativt ansvarig på The Bond fortsatte jag att förena insikter, strategi och kreativitet. Ett bra exempel på det är Volvo Trucks. Vi tog fram en intern helårskampanj med syftet att bygga och stärka en kundfokuserad företagskultur. Nästan 5000 medarbetare i en global organisation bjöds in till en webbportal med filmer, artiklar och utbildningsmaterial, som löpande fylldes på med nytt material. För arkitektkontoret Semrén & Månsson formulerade jag företagets värderingar och mål till deras affärsplan. Och sist men inte minst så arbetade vi stenhårt med att introducera NEVS (f.d. SAAB Automobil) för världen. Vid CES i Shanghai presenterade vi företaget framtidsvision om självkörande bilar i integrerade stadssystem. Vi tog fram ett övergripande globalt koncept för kommunikationen och bidrog till att utforma mässmontern. Jag formulerade budskap som skulle attrahera både en kinesisk och internationell publik – före, under och efter lanseringen. Skrev även manus till en show, som introducerade NEVS konceptbil med film, musik och dans. Medieuppmärksamheten blev stor och Nevs fick en rejäl varumärkesboost och många nya affärsmöjligheter.

I konkurrens med några av världen största bilmärken blev Nevs monter utsedd till en av de 10 bästa på teknikmässan CES i Shanghai. 

Psymbol_transparent_backgroundHär kan du ladda ner ovanstående som en pdf: Petur Olafsson CV